Metabolic Balance

Metabolic Balance is een voedingsprogramma dat helemaal is afgestemd op jouw lichaam. Aan de hand van bloedwaarden wordt je voedingsplan zo samengesteld dat je lichaam een grondige reset krijgt. Onder intensieve begeleiding werk je met dit plan naar een gezonder gewicht toe, een beter functionerend afweersysteem, een betere hormoonhuishouding, meer energie, een betere concentratie en een betere stemming.


De impact van voeding

Wat je eet, is heel bepalend voor je gewicht. Maar wat je eet bepaalt veel meer: het speelt een grote rol in hoe energiek je je voelt, hoe goed je afweersysteem werkt en of je lekker in je vel zit.
Wat je eet - en ook wanneer je eet - heeft invloed op:

  • je stofwisseling. Verbrand je vooral koolhydraten, of verbrand je vooral vet, wat veel meer energie oplevert? Kan je lichaam je bloedsuikerspiegel goed regelen? Zijn je cholesterolwaarden goed?
  • je afweersysteem. Kan je afweersysteem binnengekomen virussen en bacteriën goed aanpakken? Gaat het ook weer op tijd uit als het in actie is gekomen? Reageert het overdreven op voedingsmiddelen?
  • je hormonen. Dit zijn boodschapperstoffen die van alles aansturen en regelen in je lichaam. Kan bij vrouwen de maandelijkse cyclus, of - in een latere levensfase - de overgang bijvoorbeeld goed verlopen? Maakt het buikvet in je lichaam hormonen aan die voor ontstekingen zorgen en die het regelen van je bloedsuikerspiegel dwars zitten?
  • je neurotransmitters. Deze stoffen zijn nodig om je hersenen goed te laten werken. Heb je door je voedingspatroon en leefstijl voldoende neurotransmitters die voor rust en concentratie zorgen en voor een vrolijke stemming?

Hoe werkt Metabolic Balance?

Samen gaan we kijken naar waar je nu staat en wat je doelen en wensen zijn. Op basis van een bloedtest waarbij meer dan 30 bloedwaarden worden gemeten, stelt Metabolic Balance vervolgens een persoonlijk voedingsplan voor je samen. Het voedingsplan bestaat uit 4 fasen, waarbij je vanuit de strikte beginfasen toewerkt naar de fasen waarin je steeds meer uiteenlopende (gezonde) voedingsmiddelen zult eten.


Tijdens de 10 sessies van een uur bespreken we het voedingsplan uitgebreid, en leer je veel over gezonde voeding en over wat voeding met je lichaam en geest doet. Samen gaan we op zoek naar manieren om het voedingsplan in je huidige leven in te passen. De Metabolic Balance app met daarin jouw voedingsplaninformatie en een besloten Facebookgroep met lekkere recepten helpen daarbij. Ook beweging en het omgaan met stress zullen aan bod komen in onze sessies.


Je bouwt in het programma toe naar een gezond, gebalanceerd voedingspatroon, dat je na het programma kunt voortzetten. Als het programma is afgerond en de doelen zijn bereikt, kunnen de meesten de 80/20-regel hanteren: voor 80% houden ze zich aan het gezonde (en lekkere!) voedingspatroon en voor de overige 20% laten ze de teugels meer vieren.

Je doet kennis op waar je de rest van je leven veel aan hebt. Ook het voedingsplan zelf kun je op een later tijdstip in je leven weer uit de kast trekken als je merkt dat je lichaam het weer wat moeilijker heeft.


Waarvoor is Metabolic Balance geschikt?

Metabolic Balance is uitermate geschikt om:

  • op een verantwoorde, gezonde manier gewicht te verliezen
  • om je hormoonhuishouding te verbeteren
  • om je algemene gezondheid, je afweersysteem en je welzijn te verbeteren
  • om een gezonde leefstijl te ontwikkelen


Is Metabolic Balance ook geschikt bij lichamelijke klachten?

Jazeker! Wanneer je met lichamelijke klachten of een aandoening kampt, kan er alleen al door het volgen van het programma een verbetering optreden. Als TBR-therapeut kan ik op de behandeltafel specifieker met je klachten aan de slag gaan. Ook kan ik als orthomoleculair/kPNI therapeut gericht natuurlijke supplementen inzetten. Meer over TBR (TotalBodyReflex) kun je hier lezen. Meer informatie over orthomoleculaire/kPNI therapie vind je hier.


Vergoeding door ziektekostenverzekeraars

Als orthomoleculair therapeut ben ik aangesloten bij beroepsvereniging MBOG. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de consulten van het Metabolic Balance-traject gedeeltelijk. Eventuele TotalBodyReflex-behandelingen komen niet voor vergoeding in aanmerking. Zie voor meer informatie de tarieven van Leuk en Wel.


Meer weten over Metabolic Balance?

Op de website van Metabolic Balance Nederland vind je meer details over het Metabolic Balance programma. Ben je benieuwd of het iets voor je is? Dan kun je een afspraak bij mij maken voor een kosteloos kennismakingsgesprek.