Orthomoleculaire/kPNI

Orthomoleculaire therapie is te omschrijven als voedings- of nutritionele therapie. Voor het goed functioneren van ons lijf hebben we tal van stoffen nodig waarmee gebouwd kan worden, die energie leveren, die lichaamsprocessen goed laten verlopen. Tekorten en verkeerde verhoudingen tussen stoffen kunnen leiden tot allerlei verstoringen die variëren van hinderlijke klachten als buikpijn en allergieën tot chronische ziekten als reuma en fibromyalgie.


Hoe kan het misgaan in ons lijf?

Laten we als voorbeeld somberheid nemen. Om ons goed te voelen hebben we "feel-good hormonen" in onze hersenen nodig. Maar eten we de bouwstoffen voor deze hormonen wel? Werkt onze spijsvertering goed genoeg om deze stoffen op te nemen? Worden de stoffen niet ingepikt door andere processen in ons lijf? Kan onze lever deze ruwe bouwstoffen omzetten in de stoffen die ons lijf nodig heeft? Lukt het deze stoffen om de hersenen te bereiken? Zijn er ontstekingen in ons lijf die onze stemming drukken? Bij elke klacht is er zo een reeks van mechanismen die verstoord kunnen zijn. Wanneer een systeem in ons lichaam verstoord is geraakt, kan het andere systemen meetrekken en tot steeds  omvangrijkere en ernstigere klachten leidt. Zo kan last van een opgeblazen buik na enkele jaren uitmonden in depressie.


Orthomoleculaire therapie onderzoekt aan de hand van je klachten en je voorgeschiedenis waar het bij jou mis is gegaan. Soms is aanvullend bloed- of ontlastingsonderzoek nodig om uit te zoeken wat er aan de hand is.Hoe kunnen verstoringen hersteld worden?

Orthomoleculaire therapie zet ontspoorde lichaamsprocessen met behulp van de juiste voedingsstoffen weer op de rails. Na de uitgebreide intake stelt Leuk en Wel een behandelplan op met adviezen rond voeding, beweging, voedingssupplementen en/of fytotherapie (therapie met plantenextracten).


Leuk en Wel neemt in de therapie mee hoe organen, gedachtenpatronen, de sociale omgeving, het zenuwstelsel, het hormonale systeem en het afweersysteem elkaar onderling beïnvloeden. Dit is het terrein van de kPNI (klinische psycho-neuro-immunologie). Zowel orthomoleculaire therapie als kPNI hebben een wetenschappelijke basis.


Terug in balans komen gebeurt helaas niet van de ene op de andere dag en vergt doorzettingsvermogen van jouw kant. Leuk en Wel houdt je met begeleiding en tal van tips graag gemotiveerd onderweg!


Wil je meer weten?

Klik op onderstaande button om contact op te nemen.